16. maj, 2016

Tävlingsdebut för lillhästen

Vincent har gjort sin första start någonsin i Körning. Målet var att spänna för, och kunna genomföra dressyren. Mina förväntningar var verkligen inte större än så, och jag hade varit så nöjd med honom om det stannat där.
Men den här killen ville nåt helt annat, och gav mig all sin uppmärksamhet, sin mentala förmåga och sin lösgjorda hjärna och kropp!
Lätt A, 38,5 straff i dressyren, och ett mycket väl genomfört maraton, gjorde att han debuterade med vinst i dressyren, och totalseger i klassen.
Känslan var fantastisk, han kändes som en betydligt äldre och mera rutinerad körhäst, och visade upp både ökningar, ställningar, och rakhet på rakt spår.

I maraton fattar han ingenting än, och ska inte det heller! Vi travar runt, och försöker hålla det styrbart. Där det är stort utanför hindren så får han galoppera lite om han vill, men inte inne i portar. Han är inte mogen för det, och jag vill inte att han ska varken tagga igång eller råka ut för situationer som han inte reder ut.
Då denna tävling gick miltals över förväntan, så har jag nu anmält honom till Nordhalland och Skånska. Målet kommer att vara detsamma, lugnt och fint, med all fokus på en fin dressyr.

Någon frågade mig på KUSK, om jag ska flytta upp honom till MSV efter nästa tävling -men NEJ!!!
Av två anledningar..
Dels FÅR han inte starta mer än Lätt klass, då han är endast 4 år, och dels så har jag inte det minsta bråttom!
Den här ponnyn kommer säkert att kunna gå högt upp i klasserna i dressyren, men han är en riktig bebis än och måste så få vara.

Det är lätt att köra på med en häst som har mycket gratis, och som har så lätt för sig - men det är viktigt att det får ta sin tid. Han ska hålla i många år, och uppbyggnadsarbete tar tid.

Sen är det skillnad på att tävla för att ge rutin (kravlöst), och på att tävla för att vinna.
Jag tycker mig se alltför många kuskar som verkar ha inställningen att "vinner jag inte dressyren så ska jag åtminstone vinna maraton/precisionen".
Det tankesättet misstänker jag kan leda till stressade hästar,hästar som lägger av i hinder (inte tillräckligt lösgjorda i dressyren, och får svårt i maraton) eller som tappar sin fina dressyr.

Min Vincent (E:Hermes (SWB) 1086 UE: Vermont RP133) är den första 4åring jag startat i körning. Tiden får utvisa om det är klokt, eller inte. Jag kommer att utgå från hur han reagerar på varenda start, och ta mig en funderare på nästa drag.....
Planen är 3-4 starter i Lätt klass i år, men som sagt,- det är bara en plan.
Precis som i den mentala träningens upplägg, så gäller det att sätta mål (mätbara, och känslomål), och att sedan utvärdera, förändra och sätta nya mål.
Susanne