12. jan, 2017

Motivation

Sitter och läser en del inlägg på fb om saknad av motivation så är i isiga tider, mörker och kyla. 

Vad gör man då när motivationen tryter och man helst vill släppa hästen i hagen, med en rundbal med hö, och lägga sig på soffan? (som någon föreslog)

 

Först och främst så tror jag att vi alla känner så någon gång, ingen är supermotiverad jämt...

Beror det inte på något särskildt, tex skadad häst, sjukdom eller annat, att man tappar sugen, - ja, då brukar jag ta en eller två dagar "OFF", och bara unna mig att mer eller mindre ligga på soffan, äta gott, se nån bra film eller nåt annat. Efter det så brukar jag vara såå uttråkad, att motivationen kommer av sig själv. 

Men, om det är en större svacka, så skulle jag föreslå att man sätter sig ner och tex tittar på allt man har på film, från tävlingar, träningar, och tex klippbok mm. Försöka återfinna den där härliga känslan av att "wow, så roligt vi hade, vad bra det gick, och tänk vad vi utvecklats sen dess". 

Själv tittar jag en del på youtube, på alla härliga klipp från clinics med tex Charlotte Dujardins ridning, Carl Hester in action, några kuskar som inspirerar mig osv. DET ger mig motivation!!

Åk på en clinic, eller hitta en dressyr eller varför inte hoppryttare som har träningar att smita in och kika på. jag har tittat på träningar med Henrik Johansen från Danmark, en fantastisk pedagog och som lär ut massor med små detaljer!

När det gäller den egna träningen, så har jag inte heller något ridhus på gården, och det är inte alltid så fördelaktigt väglag att ge sig ut med på vägarna, i isiga Skåne - och då gäller det att ha fantasi! Skrittarbete är inte att föringa, alltid finns det någon äng, vall eller vändplats där man kan flytta hästen, träna halter, öppna och sluta, fram och bakdels vändningar osv. Det finns massor att jobba med, och all träning behöver/bör inte resultera i en svettig häst, för att ha varit en bra träning....

Fundera över vad som man kan förbättra i sin programkörning, och hur man ska kunna komma åt det. Tex hörnpasseringar - hur enkelt är inte det att träna ute på en väg, eller en äng. Halter och igångsättningar. Fungerar utmärkt på skogsvägar!

Jag ägnade en hel vinter med Windy åt halter, då han alltid flyttade sig i halterna.... Jag började i uppförsbackar, där han upplevde det som obehagligt att backa, vilket var hans problem. När det fungerade, så gjorde jag det i lite mindre lutning, och lite mindre och mindre, så till slut stod han kvar på töm på slät mark. Efter den vintern så har vi inte haft några problem med det...

Gör det roligt att se resultat, fira dom litegrann, och för lite dagbok på er framgång, även träningsmässigt - så är det lättare att behålla motivationen! 

Sätt mål, med mindre delmål, tex att träna 4-5 dagar i veckan, och belöna dig själv, när du ser mönstret av att du lyckas! Tänk hela tiden på att det ska vara träning med tanke och planering, så att den leder dig dit du vill, annars är risken att du tappar bort målet med det du gör!

Kämpa på, snart är det T-shirtväder igen!!

Susanne