4. feb, 2017

"BARA DEN GALNE LYCKAS"

Ett träningsupplägg kan se väldigt olika ut, beroende på vad man har för individ och hur den individen fungerar. Jag har två hästar i träning, en unghäst med allting gratis i dressyren, - gångarter utöver det "normala", exteriör och temperament, och så en 11 åring, med massor med vilja och mod, men med en känslighet som också är utöver det vanliga.
Inte helt enkelt att träna och ha en träningsplan för två så olika individer. Men så utmanande och inspirerande! Det tvingar mig att tänka varenda arbetspass, och analysera vad som behöver göras för stunden och framåt.
Jag har ett upplägg för de båda som totalt skiljer sig åt. Det som jag lägger mycket tid på med den ena, är jätteenkelt och fungerar med den andra.... Och tvärtom....

Ibland kan jag tänka efter varför det fungerar så bra med den ena av dom, och dra nytta av hur jag gör där, och få det att fungera med den andra. Man kan nästan säga att hästarna lär mig att köra den andra....
Låter det flummigt? Ja, ibland funderar man kanske lite för mycket, men oftast så tycker jag att det är bra att sätta sig ner efter dagens pass, och ta sig en funderare... Inte liksom bara köra på av gammal vana.....

Jag har som exempel kört mycket koner med Vincent ett tag, och med honom så måste jag hela tiden tänka på att han ska hinna med och därmed bara begära enkla byten när jag byter riktning, allt för att han ska bibehålla balansen. Vi är nu nere på max två-tre travsteg innan ny fattning, och det funkar perfekt ofta!

Det kan jag nu ta med mig till Sagaia som gärna stressar i precisionen och ibland inte heller hinner med att byta i balans, så nu jobbar vi likadant som med Vincent. Och vips, så kommer bytena snabbare och snabbare - och utan stress.

Det gäller att "fnula" ut ett sätt, en lösning, och vara "galen" nog att lösa problem efter problem, så att hästpusslets bitar hittar varandra, och bildar en helhet. Det är det här som jag älskar, och min tränare och jag kan diskutera, vända och hitta lösningar på. Jag funderar, ventilerar med tränare och ledare, och provar, tränar och utvärderar. Träning för träning så säger min tränare som ser oss var fjortonde dag, att det händer massor.
Så det måste vara som sagts, "endast den galne lyckas"??
Fnula på,
Susanne