17. mar, 2017

Detaljer

Handen på hjärtat, hur mycket tanke har du med dig när du tränar tex ett pass på grusvägarna hem omkring? När du sätter för din häst med tränings - eller maratonvagnen och kör ut? Diskuterade detta med elever i vinter, och blev häpen över hur lite tanke det var kring detta. Många såg bara konditionspass framför sig, utan några andra krav än pulshöjning. 

Så här ser jag på landsvägskörning...

OM målet är en rak häst, en stark häst som ska dels orka konditionsmässigt, dels orka bära sig själv och vara jämn på tömmarna, dvs driva från bägge bakbenen - kan vi då låta den springa kilometer efter kilometer flera dagar i veckan utan att jobba med detta, och sen tro att veckans dressyrpass kommer att fixa resten? 

Jag tror faktiskt att många gör precis så...

Jag har precis kommit in efter ett pass på ca 1.1 mil. Under det passet så har vi tränat halter, igångsättningar, att sakta av till skritt, vara kvar på tömmen och vänta på ny info om vad jag vill, galoppfattningar både till höger och vänster på rakt spår. Vi har också tränat att kunna stretcha sig framåt/nedåt - även med störning i form av skällande hundar och springande hästar, mm mm. Jag har kört de första 30 minuterna med vikter på Sagaias bakben, den ena vägandes lite mer än den andra, - för att bygga på hennes svagare sida.

Jag har en tanke med varenda pass jag kör/rider/tömkör - och jag är klar över vad jag vill att det ska leda till.

Tex i precisionen så är hon inte tillräckligt stark än efter sin skada, att klara att byta galopp när jag ändrar riktning, så  just nu så jobbar jag med att hon ska lyssna på mig, sakta av inför svängen, ta 2-3 travsteg, och fatta ny, rätt galopp. Detta för att inte komma fel, tappa balansen och därmed eftergivenheten i sin insida. Jag känner att det blir bättre och bättre, starkare och starkare för varje vecka, och min tränare bekräftar detsamma. 

 

Likaså kan jag förundras över hur man låter hästen komma fram i  trav, när man tränar, utan att vara eftergiven och i rätt form. Hur ska vi då få kontroll på bakkärran, se till att den blir stark och är den som trycker på framåt?  Hur ska hästen kunna känna igen sig i träning/tävling, när den ibland får göra si och ibland så...??? När jag kortar mina tömmar så vill jag ha hästen framme till bettet, i formen och väntandes på instruktion om vad jag vill. Om jag iband låter den springa iväg när jag kör ute på vägarna, och ibland ska den gå i form - hur ska jag då skapa trygghet och förståelse?

Jag tror att man ofta slarvar när man tränar, och inte har en tanke med det man gör. Därmed lär hästen att vara ohörsam. Själv så försöker jag påminna mig varenda dag om att jag måste vara koncekvent, rättvis, pushande (jodå lilla hästen, du kan nog liiite till, och då är du jätteduktig!!)

En elev frågade mig om jag aldrig körde ihop med andra, utan alltid tränar själv? Jag kör mycket sällan ihop med andra ute på vägarna, av den enkla anledningen att vi behöver göra olika saker.... Har man då tex en häst framför sig, så vill min häst mest koncentrera sig på att den inte försvinner, och det kan ju då vara ganska så svårt att träna halter och orörlighet - för att nämna ett enkelt scenarie.... Därför tränar jag på vägen själv... Däremot på dressyrbanan ser jag gärna att man är fler, och kan kika på varann..

Träna på, the sky is the limit! 

Men var rättvis och schysst mot din häst!

Susanne