13. nov, 2017

Styrka och galoppombyten

Vinterträningen är i full gång även om man inte kan tro det idag, att det verkligen är 13e november.... Solen skiner, luften är fantastisk och det är 8 grader varmt! 

Igår var vi i trevliga Ronneby och körde inomhusrace. Jättefin anläggning, med två stora ridhus med fiberunderlag i. Vincent lär sig för varenda gång och igår slutade vi faktiskt tvåa, och känslan med honom var fantastisk! På framkörningen testade jag det som jag och han jobbar med just nu, den samlade galoppen, och la till tänket 1, 2, 3 och byt! Och han bytte galopp klockrent från vänster till höger! Provade igen och  - yes! Det satt!

Provade på åttvolt, och där bytte han fint i samma kombo, men från höger till vänster kom han lite fel, och det blev korsgalopp ett par ggr. Bara att jobba vidare, och med lite mer styrka i honom så kommer nog det bytet också. 

Jag tror att det kommer att bli nästa svårighet i de internationella programmen, för vad ska man annars komma med för nytt? Att byta galopp är ju naturligt för en häst för att hålla balansen, så mitt tänk är att lära honom det på kommando i vagnen, så att jag ska kunna bibehålla hans balans i t ex precisionen, och därmed aldrig behöva bryta av från galoppen, utan bara tänka korta, länga och byt för att köra. 

Vi jobbar vidare.... 

 

Just nu så kör jag mycket ute på vägarna och mindre på banan och inne i ridhus. Vi tränar att galoppera samlat, i formen, och att inte vilja dra iväg när det kommer uppförsbackar t ex, utan gå kvar i den samlade galoppen, och bara trycka på bakifrån och vara lätt i handen. Det samma jobbet gör vi i traven också. Samla, länga, samla. Mitt fokus är hela tiden på att takten ska vara ren och att han liksom vilar i steget. Tramp tramp bakifrån, inte springa på - utan att jag kan känna och se rumpan och ryggen arbeta. Underbart! Mitt tänk är också att han ska aldrig veta när vi ska göra vad, och därmed vara uppmärksam på mig, och ständigt fråga "Vad ska vi göra nu". Galoppfattningarna från skritt börjar komma fint nu - såå stark han är gentemot i våras, då det inte hade varit tänkbart ens med den lätta inkörningsrockarden. 

Roligt att träna vartenda körpass - man längtar!!

Men idag är det vila, och bara lite bus med de unga killarna i hagen, - och jag såg allt att de låg och sov i en solig hörna av hagen för en stund sedan....

Jag och han njuter nog lika mycket av livet....

"Once in a lifetime horse" - fast det har jag ju flera...... haha

Susanne

 

Foto: Karolina Swärd