31. dec, 2017

Hjulkul - bra träning!

Vi kör hjulkul i vinter! Superbra träning för min unghäst! För varje gång så känner jag att han är mer med mig, snabbare att byta galopp och att hålla densamma, samt en massa poäng på rutinkontot.
Något som vi inte skulle kunna skaffa oss på samma sätt under vintern annars. Vi såg i våras vilken skillnad det var på Emmas Anton, efter ett antal inomhusrace. Ett helt annat självförtroende och driv i både kusk och häst, redan på årets första tävling i Lysten, Danmark.

På hjulkul i Flyinge igår hade jag en "plan". Vincent blir gärna lite lång och flack i sin galopp än, och därför så provade jag att för första gången sätta ner tömmen runt bommen på bettet, för att be honom att bli lite rundare i sin form. Det fungerade fint, och han blev inte brydd över att bettet kunde upplevas som lite tuffare. Han kändes som smör att köra, rätt ställd i alla svängar, och det kändes som vi hade litegrann av den härliga dressyrformen.
Det enda negativa var att jag inte riktigt fick tag om hans högerbog i vänstersvängarna, och dessutom, mitt nöt, la jag pisken på utsidan (helt rätt) OCH lättade i yttertömmen så att han verkligen förböjde sig.... Jäkla klantarsle!! För den som är nörd så kan man se det tydligt i första teknikhindret, där han får svårt att komma runt....
Ibland är inte hjärna och kropp samspelta, och man stjälper hästen fast man VET och tänker rätt, och vill hjälpa den....
Det blir fokus till nästa hjulkul, och dressyrträning i galopp....
Att göra om och göra rätt!
Mitt fokus ligger inte på att få det att gå så fort som man bara kan få hästen att springa, utan det ligger på att få den perfekta balansen i körningarna. På denna runda kan jag bara se något enstaka uteblivet korrekt byte, och det är jag vansinnigt nöjd med! Jag har lärt Vincent att byta galopp när jag lägger på pisken på insidan, för att flytta, och öppna upp för den nya galoppens innerbog. Det fungerar nästan perfekt nu, och här kan jag se det för första gången på film.
Sånt nördar jag in på en nyårsafton, efter jobb och långpromenad med hundar....
Gott nytt år alla vänner, bekanta och annat löst folk! '
Ser fram emot 2018!
/ Susanne